தாவு
Tamil
Conjugation
Conjugation of தாவு (tāvu)
| singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
| present | தாவுகிறேன் (tāvukiṟēṉ) | தாவுகிறாய் (tāvukiṟāy) | தாவுகிறான் (tāvukiṟāṉ) | தாவுகிறாள் (tāvukiṟāḷ) | தாவுகிறார் (tāvukiṟār) | தாவுகிறது (tāvukiṟatu) | |
| past | தாவினேன் (tāviṉēṉ) | தாவினாய் (tāviṉāy) | தாவினான் (tāviṉāṉ) | தாவினாள் (tāviṉāḷ) | தாவினார் (tāviṉār) | தாவினது (tāviṉatu) | |
| future | தாவுவேன் (tāvuvēṉ) | தாவுவாய் (tāvuvāy) | தாவுவான் (tāvuvāṉ) | தாவுவாள் (tāvuvāḷ) | தாவுவார் (tāvuvār) | தாவும் (tāvum) | |
| future negative | தாவமாட்டேன் (tāvamāṭṭēṉ) | தாவமாட்டாய் (tāvamāṭṭāy) | தாவமாட்டான் (tāvamāṭṭāṉ) | தாவமாட்டாள் (tāvamāṭṭāḷ) | தாவமாட்டார் (tāvamāṭṭār) | தாவாது (tāvātu) | |
| negative | தாவவில்லை (tāvavillai) | ||||||
| plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
| நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
| present | தாவுகிறோம் (tāvukiṟōm) | தாவுகிறீர்கள் (tāvukiṟīrkaḷ) | தாவுகிறார்கள் (tāvukiṟārkaḷ) | தாவுகின்றன (tāvukiṉṟaṉa) | |||
| past | தாவினோம் (tāviṉōm) | தாவினீர்கள் (tāviṉīrkaḷ) | தாவினார்கள் (tāviṉārkaḷ) | தாவினன (tāviṉaṉa) | |||
| future | தாவுவோம் (tāvuvōm) | தாவுவீர்கள் (tāvuvīrkaḷ) | தாவுவார்கள் (tāvuvārkaḷ) | தாவுவன (tāvuvaṉa) | |||
| future negative | தாவமாட்டோம் (tāvamāṭṭōm) | தாவமாட்டீர்கள் (tāvamāṭṭīrkaḷ) | தாவமாட்டார்கள் (tāvamāṭṭārkaḷ) | தாவா (tāvā) | |||
| negative | தாவவில்லை (tāvavillai) | ||||||
| imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| தாவு (tāvu) | தாவுங்கள் (tāvuṅkaḷ) | ||||||
| negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| தாவாதே (tāvātē) | தாவாதீர்கள் (tāvātīrkaḷ) | ||||||
| perfect | present | past | future | ||||
| past of தாவிவிடு (tāviviṭu) | past of தாவிவிட்டிரு (tāviviṭṭiru) | future of தாவிவிடு (tāviviṭu) | |||||
| progressive | தாவிகொண்டிரு (tāvikoṇṭiru) | ||||||
| effective | தாவப்படு (tāvappaṭu) | ||||||
| non-finite forms | plain | negative | |||||
| infinitive | தாவ (tāva) | தாவாமல் இருக்க (tāvāmal irukka) | |||||
| potential | தாவலாம் (tāvalām) | தாவாமல் இருக்கலாம் (tāvāmal irukkalām) | |||||
| cohortative | தாவட்டும் (tāvaṭṭum) | தாவாமல் இருக்கட்டும் (tāvāmal irukkaṭṭum) | |||||
| casual conditional | தாவுவதால் (tāvuvatāl) | தாவாத்தால் (tāvāttāl) | |||||
| conditional | தாவினால் (tāviṉāl) | தாவாவிட்டால் (tāvāviṭṭāl) | |||||
| adverbial participle | தாவி (tāvi) | தாவாமல் (tāvāmal) | |||||
| adjectival participle | present | past | future | negative | |||
| தாவுகிற (tāvukiṟa) | தாவின (tāviṉa) | தாவும் (tāvum) | தாவாத (tāvāta) | ||||
| verbal noun | singular | plural | |||||
| masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
| present | தாவுகிறவன் (tāvukiṟavaṉ) | தாவுகிறவள் (tāvukiṟavaḷ) | தாவுகிறவர் (tāvukiṟavar) | தாவுகிறது (tāvukiṟatu) | தாவுகிறவர்கள் (tāvukiṟavarkaḷ) | தாவுகிறவை (tāvukiṟavai) | |
| past | தாவினவன் (tāviṉavaṉ) | தாவினவள் (tāviṉavaḷ) | தாவினவர் (tāviṉavar) | தாவினது (tāviṉatu) | தாவினவர்கள் (tāviṉavarkaḷ) | தாவினவை (tāviṉavai) | |
| future | தாவுபவன் (tāvupavaṉ) | தாவுபவள் (tāvupavaḷ) | தாவுபவர் (tāvupavar) | தாவுவது (tāvuvatu) | தாவுபவர்கள் (tāvupavarkaḷ) | தாவுபவை (tāvupavai) | |
| negative | தாவாதவன் (tāvātavaṉ) | தாவாதவள் (tāvātavaḷ) | தாவாதவர் (tāvātavar) | தாவாதது (tāvātatu) | தாவாதவர்கள் (tāvātavarkaḷ) | தாவாதவை (tāvātavai) | |
| gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
| தாவுவது (tāvuvatu) | தாவுதல் (tāvutal) | தாவல் (tāval) | |||||
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.