நம்பு
Tamil
Conjugation
Conjugation of நம்பு (nampu)
| singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
| present | நம்புகிறேன் (nampukiṟēṉ) | நம்புகிறாய் (nampukiṟāy) | நம்புகிறான் (nampukiṟāṉ) | நம்புகிறாள் (nampukiṟāḷ) | நம்புகிறார் (nampukiṟār) | நம்புகிறது (nampukiṟatu) | |
| past | நம்பினேன் (nampiṉēṉ) | நம்பினாய் (nampiṉāy) | நம்பினான் (nampiṉāṉ) | நம்பினாள் (nampiṉāḷ) | நம்பினார் (nampiṉār) | நம்பினது (nampiṉatu) | |
| future | நம்புவேன் (nampuvēṉ) | நம்புவாய் (nampuvāy) | நம்புவான் (nampuvāṉ) | நம்புவாள் (nampuvāḷ) | நம்புவார் (nampuvār) | நம்பும் (nampum) | |
| future negative | நம்பமாட்டேன் (nampamāṭṭēṉ) | நம்பமாட்டாய் (nampamāṭṭāy) | நம்பமாட்டான் (nampamāṭṭāṉ) | நம்பமாட்டாள் (nampamāṭṭāḷ) | நம்பமாட்டார் (nampamāṭṭār) | நம்பாது (nampātu) | |
| negative | நம்பவில்லை (nampavillai) | ||||||
| plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
| நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
| present | நம்புகிறோம் (nampukiṟōm) | நம்புகிறீர்கள் (nampukiṟīrkaḷ) | நம்புகிறார்கள் (nampukiṟārkaḷ) | நம்புகின்றன (nampukiṉṟaṉa) | |||
| past | நம்பினோம் (nampiṉōm) | நம்பினீர்கள் (nampiṉīrkaḷ) | நம்பினார்கள் (nampiṉārkaḷ) | நம்பினன (nampiṉaṉa) | |||
| future | நம்புவோம் (nampuvōm) | நம்புவீர்கள் (nampuvīrkaḷ) | நம்புவார்கள் (nampuvārkaḷ) | நம்புவன (nampuvaṉa) | |||
| future negative | நம்பமாட்டோம் (nampamāṭṭōm) | நம்பமாட்டீர்கள் (nampamāṭṭīrkaḷ) | நம்பமாட்டார்கள் (nampamāṭṭārkaḷ) | நம்பா (nampā) | |||
| negative | நம்பவில்லை (nampavillai) | ||||||
| imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| நம்பு (nampu) | நம்புங்கள் (nampuṅkaḷ) | ||||||
| negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
| நம்பாதே (nampātē) | நம்பாதீர்கள் (nampātīrkaḷ) | ||||||
| perfect | present | past | future | ||||
| past of நம்பிவிடு (nampiviṭu) | past of நம்பிவிட்டிரு (nampiviṭṭiru) | future of நம்பிவிடு (nampiviṭu) | |||||
| progressive | நம்பிகொண்டிரு (nampikoṇṭiru) | ||||||
| effective | நம்பப்படு (nampappaṭu) | ||||||
| non-finite forms | plain | negative | |||||
| infinitive | நம்ப (nampa) | நம்பாமல் இருக்க (nampāmal irukka) | |||||
| potential | நம்பலாம் (nampalām) | நம்பாமல் இருக்கலாம் (nampāmal irukkalām) | |||||
| cohortative | நம்பட்டும் (nampaṭṭum) | நம்பாமல் இருக்கட்டும் (nampāmal irukkaṭṭum) | |||||
| casual conditional | நம்புவதால் (nampuvatāl) | நம்பாத்தால் (nampāttāl) | |||||
| conditional | நம்பினால் (nampiṉāl) | நம்பாவிட்டால் (nampāviṭṭāl) | |||||
| adverbial participle | நம்பி (nampi) | நம்பாமல் (nampāmal) | |||||
| adjectival participle | present | past | future | negative | |||
| நம்புகிற (nampukiṟa) | நம்பின (nampiṉa) | நம்பும் (nampum) | நம்பாத (nampāta) | ||||
| verbal noun | singular | plural | |||||
| masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
| present | நம்புகிறவன் (nampukiṟavaṉ) | நம்புகிறவள் (nampukiṟavaḷ) | நம்புகிறவர் (nampukiṟavar) | நம்புகிறது (nampukiṟatu) | நம்புகிறவர்கள் (nampukiṟavarkaḷ) | நம்புகிறவை (nampukiṟavai) | |
| past | நம்பினவன் (nampiṉavaṉ) | நம்பினவள் (nampiṉavaḷ) | நம்பினவர் (nampiṉavar) | நம்பினது (nampiṉatu) | நம்பினவர்கள் (nampiṉavarkaḷ) | நம்பினவை (nampiṉavai) | |
| future | நம்புபவன் (nampupavaṉ) | நம்புபவள் (nampupavaḷ) | நம்புபவர் (nampupavar) | நம்புவது (nampuvatu) | நம்புபவர்கள் (nampupavarkaḷ) | நம்புபவை (nampupavai) | |
| negative | நம்பாதவன் (nampātavaṉ) | நம்பாதவள் (nampātavaḷ) | நம்பாதவர் (nampātavar) | நம்பாதது (nampātatu) | நம்பாதவர்கள் (nampātavarkaḷ) | நம்பாதவை (nampātavai) | |
| gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
| நம்புவது (nampuvatu) | நம்புதல் (namputal) | நம்பல் (nampal) | |||||
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.