இடை
Tamil
Pronunciation
- IPA(key): /iɖaɪ̯/, [iɖɐɪ̯]
Audio (file)
Noun
இடை • (iṭai)
- middle, mid, center
- Synonym: நடு (naṭu)
- middle (in time)
- Synonym: மத்தியகாலம் (mattiyakālam)
- middle (of the body), waist
- Synonym: அரை (arai)
- middle-class people
- Synonym: மத்தியதரத்தார் (mattiyatarattār)
- the herdsmen caste
- Synonym: இடைச்சாதி (iṭaiccāti)
- (grammar) the medial consonants of the Tamil alphabet
- Synonym: இடையெழுத்து (iṭaiyeḻuttu)
- (grammar) the indeclinable particle (as a part of speech)
- Synonym: இடைச்சொல் (iṭaiccol)
- place, space
- Synonym: இடம் (iṭam)
- left side
- Synonym: இடப்பக்கம் (iṭappakkam)
- way
- Synonym: வழி (vaḻi)
- connection
- Synonym: தொடர்பு (toṭarpu)
- suitable time, opportunity, season
- Synonym: சமயம் (camayam)
- cause
- Synonym: காரணம் (kāraṇam)
Derived terms
- இடைகழி (iṭaikaḻi)
- இடைக்கட்டு (iṭaikkaṭṭu)
- இடைக்கருவி (iṭaikkaruvi)
- இடைக்காற்பீலி (iṭaikkāṟpīli)
- இடைக்கிடப்பு (iṭaikkiṭappu)
- இடைக்கிடை (iṭaikkiṭai)
- இடைக்குறை (iṭaikkuṟai)
- இடைக்குழி (iṭaikkuḻi)
- இடைக்கொள்ளை (iṭaikkoḷḷai)
- இடைசுருங்குபறை (iṭaicuruṅkupaṟai)
- இடைசூரி (iṭaicūri)
- இடைச்சங்கம் (iṭaiccaṅkam)
- இடைச்சன் (iṭaiccaṉ)
- இடைச்சரி (iṭaiccari)
- இடைச்சி (iṭaicci)
- இடைச்சுவர் (iṭaiccuvar)
- இடைச்செருகல் (iṭaiccerukal)
- இடைச்செறி (iṭaicceṟi)
- இடைச்சேரி (iṭaiccēri)
- இடைச்சொல் (iṭaiccol)
- இடைச்சோழகம் (iṭaiccōḻakam)
- இடைதெரி (iṭaiteri)
- இடைநரை (iṭainarai)
- இடைநிகரா (iṭainikarā)
- இடைநிலை (iṭainilai)
- இடைநிலைமெய்ம்மயக்கு (iṭainilaimeymmayakku)
- இடைநேரம் (iṭainēram)
- இடைப்படி (iṭaippaṭi)
- இடைப்படு (iṭaippaṭu)
- இடைப்படுவள்ளல்கள் (iṭaippaṭuvaḷḷalkaḷ)
- இடைப்பழம் (iṭaippaḻam)
- இடைப்பாட்டம் (iṭaippāṭṭam)
- இடைப்பிறவரல் (iṭaippiṟavaral)
- இடைப்புழுதி (iṭaippuḻuti)
- இடைப்பூட்சி (iṭaippūṭci)
- இடைமகன் (iṭaimakaṉ)
- இடைமடக்கு (iṭaimaṭakku)
- இடைமிடை (iṭaimiṭai)
- இடைமை (iṭaimai)
- இடையன் (iṭaiyaṉ)
- இடையர் (iṭaiyar)
- இடையறவு (iṭaiyaṟavu)
- இடையறு (iṭaiyaṟu)
- இடையல் (iṭaiyal)
- இடையாட்டம் (iṭaiyāṭṭam)
- இடையாயார் (iṭaiyāyār)
- இடையிடு (iṭaiyiṭu)
- இடையிடை (iṭaiyiṭai)
- இடையினம் (iṭaiyiṉam)
- இடையீடு (iṭaiyīṭu)
- இடையுவா (iṭaiyuvā)
- இடையெழுஞ்சனி (iṭaiyeḻuñcaṉi)
- இடையெழுத்து (iṭaiyeḻuttu)
- இடையொடிவு (iṭaiyoṭivu)
- இடைவழி (iṭaivaḻi)
- இடைவழித்தட்டில் (iṭaivaḻittaṭṭil)
- இடைவாழை (iṭaivāḻai)
- இடைவிடாமல் (iṭaiviṭāmal)
- இடைவிடு (iṭaiviṭu)
- இடைவீடு (iṭaivīṭu)
- இடைவெட்டிலே (iṭaiveṭṭilē)
- இடைவெட்டு (iṭaiveṭṭu)
- இடைவெளி (iṭaiveḷi)
References
- University of Madras (1924–1936), “இடை”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.