இழு
Tamil
Etymology
Cognate with Telugu ఈడు (īḍu).
Conjugation
Conjugation of இழு (iḻu)
singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
present | இழுக்கிறேன் (iḻukkiṟēṉ) | இழுக்கிறாய் (iḻukkiṟāy) | இழுக்கிறான் (iḻukkiṟāṉ) | இழுக்கிறாள் (iḻukkiṟāḷ) | இழுக்கிறார் (iḻukkiṟār) | இழுக்கிறது (iḻukkiṟatu) | |
past | இழுத்தேன் (iḻuttēṉ) | இழுத்தாய் (iḻuttāy) | இழுத்தான் (iḻuttāṉ) | இழுத்தாள் (iḻuttāḷ) | இழுத்தார் (iḻuttār) | இழுத்தது (iḻuttatu) | |
future | இழுப்பேன் (iḻuppēṉ) | இழுப்பாய் (iḻuppāy) | இழுப்பான் (iḻuppāṉ) | இழுப்பாள் (iḻuppāḷ) | இழுப்பார் (iḻuppār) | இழுக்கும் (iḻukkum) | |
future negative | இழுக்கமாட்டேன் (iḻukkamāṭṭēṉ) | இழுக்கமாட்டாய் (iḻukkamāṭṭāy) | இழுக்கமாட்டான் (iḻukkamāṭṭāṉ) | இழுக்கமாட்டாள் (iḻukkamāṭṭāḷ) | இழுக்கமாட்டார் (iḻukkamāṭṭār) | இழுக்காது (iḻukkātu) | |
negative | இழுக்கவில்லை (iḻukkavillai) | ||||||
plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
present | இழுக்கிறோம் (iḻukkiṟōm) | இழுக்கிறீர்கள் (iḻukkiṟīrkaḷ) | இழுக்கிறார்கள் (iḻukkiṟārkaḷ) | இழுக்கின்றன (iḻukkiṉṟaṉa) | |||
past | இழுத்தோம் (iḻuttōm) | இழுத்தீர்கள் (iḻuttīrkaḷ) | இழுத்தார்கள் (iḻuttārkaḷ) | இழுத்தன (iḻuttaṉa) | |||
future | இழுப்போம் (iḻuppōm) | இழுப்பீர்கள் (iḻuppīrkaḷ) | இழுப்பார்கள் (iḻuppārkaḷ) | இழுப்பன (iḻuppaṉa) | |||
future negative | இழுக்கமாட்டோம் (iḻukkamāṭṭōm) | இழுக்கமாட்டீர்கள் (iḻukkamāṭṭīrkaḷ) | இழுக்கமாட்டார்கள் (iḻukkamāṭṭārkaḷ) | இழுக்கா (iḻukkā) | |||
negative | இழுக்கவில்லை (iḻukkavillai) | ||||||
imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
இழு (iḻu) | இழுங்கள் (iḻuṅkaḷ) | ||||||
negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
இழுக்காதே (iḻukkātē) | இழுக்காதீர்கள் (iḻukkātīrkaḷ) | ||||||
perfect | present | past | future | ||||
past of இழுத்துவிடு (iḻuttuviṭu) | past of இழுத்துவிட்டிரு (iḻuttuviṭṭiru) | future of இழுத்துவிடு (iḻuttuviṭu) | |||||
progressive | இழுத்துகொண்டிரு (iḻuttukoṇṭiru) | ||||||
effective | இழுக்கப்படு (iḻukkappaṭu) | ||||||
non-finite forms | plain | negative | |||||
infinitive | இழுக்க (iḻukka) | இழுக்காமல் இருக்க (iḻukkāmal irukka) | |||||
potential | இழுக்கலாம் (iḻukkalām) | இழுக்காமல் இருக்கலாம் (iḻukkāmal irukkalām) | |||||
cohortative | இழுக்கட்டும் (iḻukkaṭṭum) | இழுக்காமல் இருக்கட்டும் (iḻukkāmal irukkaṭṭum) | |||||
casual conditional | இழுப்பதால் (iḻuppatāl) | இழுக்காத்தால் (iḻukkāttāl) | |||||
conditional | இழுத்தால் (iḻuttāl) | இழுக்காவிட்டால் (iḻukkāviṭṭāl) | |||||
adverbial participle | இழுத்து (iḻuttu) | இழுக்காமல் (iḻukkāmal) | |||||
adjectival participle | present | past | future | negative | |||
இழுக்கிற (iḻukkiṟa) | இழுத்த (iḻutta) | இழுக்கும் (iḻukkum) | இழுக்காத (iḻukkāta) | ||||
verbal noun | singular | plural | |||||
masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
present | இழுக்கிறவன் (iḻukkiṟavaṉ) | இழுக்கிறவள் (iḻukkiṟavaḷ) | இழுக்கிறவர் (iḻukkiṟavar) | இழுக்கிறது (iḻukkiṟatu) | இழுக்கிறவர்கள் (iḻukkiṟavarkaḷ) | இழுக்கிறவை (iḻukkiṟavai) | |
past | இழுத்தவன் (iḻuttavaṉ) | இழுத்தவள் (iḻuttavaḷ) | இழுத்தவர் (iḻuttavar) | இழுத்தது (iḻuttatu) | இழுத்தவர்கள் (iḻuttavarkaḷ) | இழுத்தவை (iḻuttavai) | |
future | இழுப்பவன் (iḻuppavaṉ) | இழுப்பவள் (iḻuppavaḷ) | இழுப்பவர் (iḻuppavar) | இழுப்பது (iḻuppatu) | இழுப்பவர்கள் (iḻuppavarkaḷ) | இழுப்பவை (iḻuppavai) | |
negative | இழுக்காதவன் (iḻukkātavaṉ) | இழுக்காதவள் (iḻukkātavaḷ) | இழுக்காதவர் (iḻukkātavar) | இழுக்காதது (iḻukkātatu) | இழுக்காதவர்கள் (iḻukkātavarkaḷ) | இழுக்காதவை (iḻukkātavai) | |
gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
இழுப்பது (iḻuppatu) | இழுதல் (iḻutal) | இழுக்கல் (iḻukkal) |
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.