உட்கார்
Tamil
Pronunciation
- IPA(key): /ʔuʈkaːɾ̪/, [ʔʊʈkɑːɾ̪]
Conjugation
Conjugation of உட்கார் (uṭkār)
singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
present | உட்கார்கிறேன் (uṭkārkiṟēṉ) | உட்கார்கிறாய் (uṭkārkiṟāy) | உட்கார்கிறான் (uṭkārkiṟāṉ) | உட்கார்கிறாள் (uṭkārkiṟāḷ) | உட்கார்கிறார் (uṭkārkiṟār) | உட்கார்கிறது (uṭkārkiṟatu) | |
past | உட்கார்ந்தேன் (uṭkārntēṉ) | உட்கார்ந்தாய் (uṭkārntāy) | உட்கார்ந்தான் (uṭkārntāṉ) | உட்கார்ந்தாள் (uṭkārntāḷ) | உட்கார்ந்தார் (uṭkārntār) | உட்கார்ந்தது (uṭkārntatu) | |
future | உட்கார்வேன் (uṭkārvēṉ) | உட்கார்வாய் (uṭkārvāy) | உட்கார்வான் (uṭkārvāṉ) | உட்கார்வாள் (uṭkārvāḷ) | உட்கார்வார் (uṭkārvār) | உட்காரும் (uṭkārum) | |
future negative | உட்காரமாட்டேன் (uṭkāramāṭṭēṉ) | உட்காரமாட்டாய் (uṭkāramāṭṭāy) | உட்காரமாட்டான் (uṭkāramāṭṭāṉ) | உட்காரமாட்டாள் (uṭkāramāṭṭāḷ) | உட்காரமாட்டார் (uṭkāramāṭṭār) | உட்காராது (uṭkārātu) | |
negative | உட்காரவில்லை (uṭkāravillai) | ||||||
plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
present | உட்கார்கிறோம் (uṭkārkiṟōm) | உட்கார்கிறீர்கள் (uṭkārkiṟīrkaḷ) | உட்கார்கிறார்கள் (uṭkārkiṟārkaḷ) | உட்கார்கின்றன (uṭkārkiṉṟaṉa) | |||
past | உட்கார்ந்தோம் (uṭkārntōm) | உட்கார்ந்தீர்கள் (uṭkārntīrkaḷ) | உட்கார்ந்தார்கள் (uṭkārntārkaḷ) | உட்கார்ந்தன (uṭkārntaṉa) | |||
future | உட்கார்வோம் (uṭkārvōm) | உட்கார்வீர்கள் (uṭkārvīrkaḷ) | உட்கார்வார்கள் (uṭkārvārkaḷ) | உட்கார்வன (uṭkārvaṉa) | |||
future negative | உட்காரமாட்டோம் (uṭkāramāṭṭōm) | உட்காரமாட்டீர்கள் (uṭkāramāṭṭīrkaḷ) | உட்காரமாட்டார்கள் (uṭkāramāṭṭārkaḷ) | உட்காரா (uṭkārā) | |||
negative | உட்காரவில்லை (uṭkāravillai) | ||||||
imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
உட்கார் (uṭkār) | உட்காருங்கள் (uṭkāruṅkaḷ) | ||||||
negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
உட்காராதே (uṭkārātē) | உட்காராதீர்கள் (uṭkārātīrkaḷ) | ||||||
perfect | present | past | future | ||||
past of உட்கார்ந்துவிடு (uṭkārntuviṭu) | past of உட்கார்ந்துவிட்டிரு (uṭkārntuviṭṭiru) | future of உட்கார்ந்துவிடு (uṭkārntuviṭu) | |||||
progressive | உட்கார்ந்துகொண்டிரு (uṭkārntukoṇṭiru) | ||||||
effective | உட்காரப்படு (uṭkārappaṭu) | ||||||
non-finite forms | plain | negative | |||||
infinitive | உட்கார (uṭkāra) | உட்காராமல் இருக்க (uṭkārāmal irukka) | |||||
potential | உட்காரலாம் (uṭkāralām) | உட்காராமல் இருக்கலாம் (uṭkārāmal irukkalām) | |||||
cohortative | உட்காரட்டும் (uṭkāraṭṭum) | உட்காராமல் இருக்கட்டும் (uṭkārāmal irukkaṭṭum) | |||||
casual conditional | உட்கார்வதால் (uṭkārvatāl) | உட்காராத்தால் (uṭkārāttāl) | |||||
conditional | உட்கார்ந்தால் (uṭkārntāl) | உட்காராவிட்டால் (uṭkārāviṭṭāl) | |||||
adverbial participle | உட்கார்ந்து (uṭkārntu) | உட்காராமல் (uṭkārāmal) | |||||
adjectival participle | present | past | future | negative | |||
உட்கார்கிற (uṭkārkiṟa) | உட்கார்ந்த (uṭkārnta) | உட்காரும் (uṭkārum) | உட்காராத (uṭkārāta) | ||||
verbal noun | singular | plural | |||||
masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
present | உட்கார்கிறவன் (uṭkārkiṟavaṉ) | உட்கார்கிறவள் (uṭkārkiṟavaḷ) | உட்கார்கிறவர் (uṭkārkiṟavar) | உட்கார்கிறது (uṭkārkiṟatu) | உட்கார்கிறவர்கள் (uṭkārkiṟavarkaḷ) | உட்கார்கிறவை (uṭkārkiṟavai) | |
past | உட்கார்ந்தவன் (uṭkārntavaṉ) | உட்கார்ந்தவள் (uṭkārntavaḷ) | உட்கார்ந்தவர் (uṭkārntavar) | உட்கார்ந்தது (uṭkārntatu) | உட்கார்ந்தவர்கள் (uṭkārntavarkaḷ) | உட்கார்ந்தவை (uṭkārntavai) | |
future | உட்கார்பவன் (uṭkārpavaṉ) | உட்கார்பவள் (uṭkārpavaḷ) | உட்கார்பவர் (uṭkārpavar) | உட்கார்வது (uṭkārvatu) | உட்கார்பவர்கள் (uṭkārpavarkaḷ) | உட்கார்பவை (uṭkārpavai) | |
negative | உட்காராதவன் (uṭkārātavaṉ) | உட்காராதவள் (uṭkārātavaḷ) | உட்காராதவர் (uṭkārātavar) | உட்காராதது (uṭkārātatu) | உட்காராதவர்கள் (uṭkārātavarkaḷ) | உட்காராதவை (uṭkārātavai) | |
gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
உட்கார்வது (uṭkārvatu) | உட்கார்தல் (uṭkārtal) | உட்காரல் (uṭkāral) |
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.