தாண்டு
Tamil
Etymology
Cognate with Malayalam താണ്ടുക (tāṇṭuka).
Conjugation
Conjugation of தாண்டு (tāṇṭu)
singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
present | தாண்டுகிறேன் (tāṇṭukiṟēṉ) | தாண்டுகிறாய் (tāṇṭukiṟāy) | தாண்டுகிறான் (tāṇṭukiṟāṉ) | தாண்டுகிறாள் (tāṇṭukiṟāḷ) | தாண்டுகிறார் (tāṇṭukiṟār) | தாண்டுகிறது (tāṇṭukiṟatu) | |
past | தாண்டினேன் (tāṇṭiṉēṉ) | தாண்டினாய் (tāṇṭiṉāy) | தாண்டினான் (tāṇṭiṉāṉ) | தாண்டினாள் (tāṇṭiṉāḷ) | தாண்டினார் (tāṇṭiṉār) | தாண்டினது (tāṇṭiṉatu) | |
future | தாண்டுவேன் (tāṇṭuvēṉ) | தாண்டுவாய் (tāṇṭuvāy) | தாண்டுவான் (tāṇṭuvāṉ) | தாண்டுவாள் (tāṇṭuvāḷ) | தாண்டுவார் (tāṇṭuvār) | தாண்டும் (tāṇṭum) | |
future negative | தாண்டமாட்டேன் (tāṇṭamāṭṭēṉ) | தாண்டமாட்டாய் (tāṇṭamāṭṭāy) | தாண்டமாட்டான் (tāṇṭamāṭṭāṉ) | தாண்டமாட்டாள் (tāṇṭamāṭṭāḷ) | தாண்டமாட்டார் (tāṇṭamāṭṭār) | தாண்டாது (tāṇṭātu) | |
negative | தாண்டவில்லை (tāṇṭavillai) | ||||||
plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
present | தாண்டுகிறோம் (tāṇṭukiṟōm) | தாண்டுகிறீர்கள் (tāṇṭukiṟīrkaḷ) | தாண்டுகிறார்கள் (tāṇṭukiṟārkaḷ) | தாண்டுகின்றன (tāṇṭukiṉṟaṉa) | |||
past | தாண்டினோம் (tāṇṭiṉōm) | தாண்டினீர்கள் (tāṇṭiṉīrkaḷ) | தாண்டினார்கள் (tāṇṭiṉārkaḷ) | தாண்டினன (tāṇṭiṉaṉa) | |||
future | தாண்டுவோம் (tāṇṭuvōm) | தாண்டுவீர்கள் (tāṇṭuvīrkaḷ) | தாண்டுவார்கள் (tāṇṭuvārkaḷ) | தாண்டுவன (tāṇṭuvaṉa) | |||
future negative | தாண்டமாட்டோம் (tāṇṭamāṭṭōm) | தாண்டமாட்டீர்கள் (tāṇṭamāṭṭīrkaḷ) | தாண்டமாட்டார்கள் (tāṇṭamāṭṭārkaḷ) | தாண்டா (tāṇṭā) | |||
negative | தாண்டவில்லை (tāṇṭavillai) | ||||||
imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
தாண்டு (tāṇṭu) | தாண்டுங்கள் (tāṇṭuṅkaḷ) | ||||||
negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
தாண்டாதே (tāṇṭātē) | தாண்டாதீர்கள் (tāṇṭātīrkaḷ) | ||||||
perfect | present | past | future | ||||
past of தாண்டிவிடு (tāṇṭiviṭu) | past of தாண்டிவிட்டிரு (tāṇṭiviṭṭiru) | future of தாண்டிவிடு (tāṇṭiviṭu) | |||||
progressive | தாண்டிகொண்டிரு (tāṇṭikoṇṭiru) | ||||||
effective | தாண்டப்படு (tāṇṭappaṭu) | ||||||
non-finite forms | plain | negative | |||||
infinitive | தாண்ட (tāṇṭa) | தாண்டாமல் இருக்க (tāṇṭāmal irukka) | |||||
potential | தாண்டலாம் (tāṇṭalām) | தாண்டாமல் இருக்கலாம் (tāṇṭāmal irukkalām) | |||||
cohortative | தாண்டட்டும் (tāṇṭaṭṭum) | தாண்டாமல் இருக்கட்டும் (tāṇṭāmal irukkaṭṭum) | |||||
casual conditional | தாண்டுவதால் (tāṇṭuvatāl) | தாண்டாத்தால் (tāṇṭāttāl) | |||||
conditional | தாண்டினால் (tāṇṭiṉāl) | தாண்டாவிட்டால் (tāṇṭāviṭṭāl) | |||||
adverbial participle | தாண்டி (tāṇṭi) | தாண்டாமல் (tāṇṭāmal) | |||||
adjectival participle | present | past | future | negative | |||
தாண்டுகிற (tāṇṭukiṟa) | தாண்டின (tāṇṭiṉa) | தாண்டும் (tāṇṭum) | தாண்டாத (tāṇṭāta) | ||||
verbal noun | singular | plural | |||||
masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
present | தாண்டுகிறவன் (tāṇṭukiṟavaṉ) | தாண்டுகிறவள் (tāṇṭukiṟavaḷ) | தாண்டுகிறவர் (tāṇṭukiṟavar) | தாண்டுகிறது (tāṇṭukiṟatu) | தாண்டுகிறவர்கள் (tāṇṭukiṟavarkaḷ) | தாண்டுகிறவை (tāṇṭukiṟavai) | |
past | தாண்டினவன் (tāṇṭiṉavaṉ) | தாண்டினவள் (tāṇṭiṉavaḷ) | தாண்டினவர் (tāṇṭiṉavar) | தாண்டினது (tāṇṭiṉatu) | தாண்டினவர்கள் (tāṇṭiṉavarkaḷ) | தாண்டினவை (tāṇṭiṉavai) | |
future | தாண்டுபவன் (tāṇṭupavaṉ) | தாண்டுபவள் (tāṇṭupavaḷ) | தாண்டுபவர் (tāṇṭupavar) | தாண்டுவது (tāṇṭuvatu) | தாண்டுபவர்கள் (tāṇṭupavarkaḷ) | தாண்டுபவை (tāṇṭupavai) | |
negative | தாண்டாதவன் (tāṇṭātavaṉ) | தாண்டாதவள் (tāṇṭātavaḷ) | தாண்டாதவர் (tāṇṭātavar) | தாண்டாதது (tāṇṭātatu) | தாண்டாதவர்கள் (tāṇṭātavarkaḷ) | தாண்டாதவை (tāṇṭātavai) | |
gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
தாண்டுவது (tāṇṭuvatu) | தாண்டுதல் (tāṇṭutal) | தாண்டல் (tāṇṭal) |
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.