திற
Tamil
Conjugation
Conjugation of திற (tiṟa)
singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
present | திறக்கிறேன் (tiṟakkiṟēṉ) | திறக்கிறாய் (tiṟakkiṟāy) | திறக்கிறான் (tiṟakkiṟāṉ) | திறக்கிறாள் (tiṟakkiṟāḷ) | திறக்கிறார் (tiṟakkiṟār) | திறக்கிறது (tiṟakkiṟatu) | |
past | திறந்தேன் (tiṟantēṉ) | திறந்தாய் (tiṟantāy) | திறந்தான் (tiṟantāṉ) | திறந்தாள் (tiṟantāḷ) | திறந்தார் (tiṟantār) | திறந்தது (tiṟantatu) | |
future | திறப்பேன் (tiṟappēṉ) | திறப்பாய் (tiṟappāy) | திறப்பான் (tiṟappāṉ) | திறப்பாள் (tiṟappāḷ) | திறப்பார் (tiṟappār) | திறக்கும் (tiṟakkum) | |
future negative | திறக்கமாட்டேன் (tiṟakkamāṭṭēṉ) | திறக்கமாட்டாய் (tiṟakkamāṭṭāy) | திறக்கமாட்டான் (tiṟakkamāṭṭāṉ) | திறக்கமாட்டாள் (tiṟakkamāṭṭāḷ) | திறக்கமாட்டார் (tiṟakkamāṭṭār) | திறக்காது (tiṟakkātu) | |
negative | திறக்கவில்லை (tiṟakkavillai) | ||||||
plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
present | திறக்கிறோம் (tiṟakkiṟōm) | திறக்கிறீர்கள் (tiṟakkiṟīrkaḷ) | திறக்கிறார்கள் (tiṟakkiṟārkaḷ) | திறக்கின்றன (tiṟakkiṉṟaṉa) | |||
past | திறந்தோம் (tiṟantōm) | திறந்தீர்கள் (tiṟantīrkaḷ) | திறந்தார்கள் (tiṟantārkaḷ) | திறந்தன (tiṟantaṉa) | |||
future | திறப்போம் (tiṟappōm) | திறப்பீர்கள் (tiṟappīrkaḷ) | திறப்பார்கள் (tiṟappārkaḷ) | திறப்பன (tiṟappaṉa) | |||
future negative | திறக்கமாட்டோம் (tiṟakkamāṭṭōm) | திறக்கமாட்டீர்கள் (tiṟakkamāṭṭīrkaḷ) | திறக்கமாட்டார்கள் (tiṟakkamāṭṭārkaḷ) | திறக்கா (tiṟakkā) | |||
negative | திறக்கவில்லை (tiṟakkavillai) | ||||||
imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
திற (tiṟa) | திறவுங்கள் (tiṟavuṅkaḷ) | ||||||
negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
திறக்காதே (tiṟakkātē) | திறக்காதீர்கள் (tiṟakkātīrkaḷ) | ||||||
perfect | present | past | future | ||||
past of திறந்துவிடு (tiṟantuviṭu) | past of திறந்துவிட்டிரு (tiṟantuviṭṭiru) | future of திறந்துவிடு (tiṟantuviṭu) | |||||
progressive | திறந்துகொண்டிரு (tiṟantukoṇṭiru) | ||||||
effective | திறக்கப்படு (tiṟakkappaṭu) | ||||||
non-finite forms | plain | negative | |||||
infinitive | திறக்க (tiṟakka) | திறக்காமல் இருக்க (tiṟakkāmal irukka) | |||||
potential | திறக்கலாம் (tiṟakkalām) | திறக்காமல் இருக்கலாம் (tiṟakkāmal irukkalām) | |||||
cohortative | திறக்கட்டும் (tiṟakkaṭṭum) | திறக்காமல் இருக்கட்டும் (tiṟakkāmal irukkaṭṭum) | |||||
casual conditional | திறப்பதால் (tiṟappatāl) | திறக்காத்தால் (tiṟakkāttāl) | |||||
conditional | திறந்தால் (tiṟantāl) | திறக்காவிட்டால் (tiṟakkāviṭṭāl) | |||||
adverbial participle | திறந்து (tiṟantu) | திறக்காமல் (tiṟakkāmal) | |||||
adjectival participle | present | past | future | negative | |||
திறக்கிற (tiṟakkiṟa) | திறந்த (tiṟanta) | திறக்கும் (tiṟakkum) | திறக்காத (tiṟakkāta) | ||||
verbal noun | singular | plural | |||||
masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
present | திறக்கிறவன் (tiṟakkiṟavaṉ) | திறக்கிறவள் (tiṟakkiṟavaḷ) | திறக்கிறவர் (tiṟakkiṟavar) | திறக்கிறது (tiṟakkiṟatu) | திறக்கிறவர்கள் (tiṟakkiṟavarkaḷ) | திறக்கிறவை (tiṟakkiṟavai) | |
past | திறந்தவன் (tiṟantavaṉ) | திறந்தவள் (tiṟantavaḷ) | திறந்தவர் (tiṟantavar) | திறந்தது (tiṟantatu) | திறந்தவர்கள் (tiṟantavarkaḷ) | திறந்தவை (tiṟantavai) | |
future | திறப்பவன் (tiṟappavaṉ) | திறப்பவள் (tiṟappavaḷ) | திறப்பவர் (tiṟappavar) | திறப்பது (tiṟappatu) | திறப்பவர்கள் (tiṟappavarkaḷ) | திறப்பவை (tiṟappavai) | |
negative | திறக்காதவன் (tiṟakkātavaṉ) | திறக்காதவள் (tiṟakkātavaḷ) | திறக்காதவர் (tiṟakkātavar) | திறக்காதது (tiṟakkātatu) | திறக்காதவர்கள் (tiṟakkātavarkaḷ) | திறக்காதவை (tiṟakkātavai) | |
gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
திறப்பது (tiṟappatu) | திறதல் (tiṟatal) | திறக்கல் (tiṟakkal) |
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.