நடி
Tamil
Conjugation
Conjugation of நடி (naṭi)
singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
present | நடிக்கிறேன் (naṭikkiṟēṉ) | நடிக்கிறாய் (naṭikkiṟāy) | நடிக்கிறான் (naṭikkiṟāṉ) | நடிக்கிறாள் (naṭikkiṟāḷ) | நடிக்கிறார் (naṭikkiṟār) | நடிக்கிறது (naṭikkiṟatu) | |
past | நடித்தேன் (naṭittēṉ) | நடித்தாய் (naṭittāy) | நடித்தான் (naṭittāṉ) | நடித்தாள் (naṭittāḷ) | நடித்தார் (naṭittār) | நடித்தது (naṭittatu) | |
future | நடிப்பேன் (naṭippēṉ) | நடிப்பாய் (naṭippāy) | நடிப்பான் (naṭippāṉ) | நடிப்பாள் (naṭippāḷ) | நடிப்பார் (naṭippār) | நடிக்கும் (naṭikkum) | |
future negative | நடிக்கமாட்டேன் (naṭikkamāṭṭēṉ) | நடிக்கமாட்டாய் (naṭikkamāṭṭāy) | நடிக்கமாட்டான் (naṭikkamāṭṭāṉ) | நடிக்கமாட்டாள் (naṭikkamāṭṭāḷ) | நடிக்கமாட்டார் (naṭikkamāṭṭār) | நடிக்காது (naṭikkātu) | |
negative | நடிக்கவில்லை (naṭikkavillai) | ||||||
plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
present | நடிக்கிறோம் (naṭikkiṟōm) | நடிக்கிறீர்கள் (naṭikkiṟīrkaḷ) | நடிக்கிறார்கள் (naṭikkiṟārkaḷ) | நடிக்கின்றன (naṭikkiṉṟaṉa) | |||
past | நடித்தோம் (naṭittōm) | நடித்தீர்கள் (naṭittīrkaḷ) | நடித்தார்கள் (naṭittārkaḷ) | நடித்தன (naṭittaṉa) | |||
future | நடிப்போம் (naṭippōm) | நடிப்பீர்கள் (naṭippīrkaḷ) | நடிப்பார்கள் (naṭippārkaḷ) | நடிப்பன (naṭippaṉa) | |||
future negative | நடிக்கமாட்டோம் (naṭikkamāṭṭōm) | நடிக்கமாட்டீர்கள் (naṭikkamāṭṭīrkaḷ) | நடிக்கமாட்டார்கள் (naṭikkamāṭṭārkaḷ) | நடிக்கா (naṭikkā) | |||
negative | நடிக்கவில்லை (naṭikkavillai) | ||||||
imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
நடி (naṭi) | நடியுங்கள் (naṭiyuṅkaḷ) | ||||||
negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
நடிக்காதே (naṭikkātē) | நடிக்காதீர்கள் (naṭikkātīrkaḷ) | ||||||
perfect | present | past | future | ||||
past of நடித்துவிடு (naṭittuviṭu) | past of நடித்துவிட்டிரு (naṭittuviṭṭiru) | future of நடித்துவிடு (naṭittuviṭu) | |||||
progressive | நடித்துகொண்டிரு (naṭittukoṇṭiru) | ||||||
effective | நடிக்கப்படு (naṭikkappaṭu) | ||||||
non-finite forms | plain | negative | |||||
infinitive | நடிக்க (naṭikka) | நடிக்காமல் இருக்க (naṭikkāmal irukka) | |||||
potential | நடிக்கலாம் (naṭikkalām) | நடிக்காமல் இருக்கலாம் (naṭikkāmal irukkalām) | |||||
cohortative | நடிக்கட்டும் (naṭikkaṭṭum) | நடிக்காமல் இருக்கட்டும் (naṭikkāmal irukkaṭṭum) | |||||
casual conditional | நடிப்பதால் (naṭippatāl) | நடிக்காத்தால் (naṭikkāttāl) | |||||
conditional | நடித்தால் (naṭittāl) | நடிக்காவிட்டால் (naṭikkāviṭṭāl) | |||||
adverbial participle | நடித்து (naṭittu) | நடிக்காமல் (naṭikkāmal) | |||||
adjectival participle | present | past | future | negative | |||
நடிக்கிற (naṭikkiṟa) | நடித்த (naṭitta) | நடிக்கும் (naṭikkum) | நடிக்காத (naṭikkāta) | ||||
verbal noun | singular | plural | |||||
masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
present | நடிக்கிறவன் (naṭikkiṟavaṉ) | நடிக்கிறவள் (naṭikkiṟavaḷ) | நடிக்கிறவர் (naṭikkiṟavar) | நடிக்கிறது (naṭikkiṟatu) | நடிக்கிறவர்கள் (naṭikkiṟavarkaḷ) | நடிக்கிறவை (naṭikkiṟavai) | |
past | நடித்தவன் (naṭittavaṉ) | நடித்தவள் (naṭittavaḷ) | நடித்தவர் (naṭittavar) | நடித்தது (naṭittatu) | நடித்தவர்கள் (naṭittavarkaḷ) | நடித்தவை (naṭittavai) | |
future | நடிப்பவன் (naṭippavaṉ) | நடிப்பவள் (naṭippavaḷ) | நடிப்பவர் (naṭippavar) | நடிப்பது (naṭippatu) | நடிப்பவர்கள் (naṭippavarkaḷ) | நடிப்பவை (naṭippavai) | |
negative | நடிக்காதவன் (naṭikkātavaṉ) | நடிக்காதவள் (naṭikkātavaḷ) | நடிக்காதவர் (naṭikkātavar) | நடிக்காதது (naṭikkātatu) | நடிக்காதவர்கள் (naṭikkātavarkaḷ) | நடிக்காதவை (naṭikkātavai) | |
gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
நடிப்பது (naṭippatu) | நடிதல் (naṭital) | நடிக்கல் (naṭikkal) |
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.