பள்ளி
Tamil
Etymology
From Proto-Dravidian *paḷḷi (“family, village”). Cognate with Kannada ಹಳ್ಳಿ (haḷḷi, “village”), Malayalam പള്ളി (paḷḷi), Telugu పల్లి (palli).
Pronunciation
- IPA(key): /pɐɭːi/
Audio (file)
Derived terms
- ஆரம்பப் பள்ளி (ārampap paḷḷi)
- உயர்நிலைப் பள்ளி (uyarnilaip paḷḷi)
- துவக்கப் பள்ளி (tuvakkap paḷḷi)
- தொடக்கப் பள்ளி (toṭakkap paḷḷi)
- நடுநிலைப் பள்ளி (naṭunilaip paḷḷi)
- பள்ளிக்கட்டு (paḷḷikkaṭṭu)
- பள்ளிக்கல்வி (paḷḷikkalvi)
- பள்ளிக்கூடம் (paḷḷikkūṭam)
- பள்ளிமாடம் (paḷḷimāṭam)
- பள்ளியறை (paḷḷiyaṟai)
- பள்ளியெழுச்சி (paḷḷiyeḻucci)
- பள்ளிவாசல் (paḷḷivācal)
- மேல்நிலைப் பள்ளி (mēlnilaip paḷḷi)
Descendants
- → Burmese: ဗလီ (ba.li)
References
- University of Madras (1924–1936), “பள்ளி”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.