மருந்து
Tamil
Etymology
From Proto-Dravidian *maruntu. Cognate with Telugu మందు (mandu), Kannada ಮದ್ದು (maddu), Malayalam മരുന്ന് (marunnŭ).
Pronunciation
- IPA(key): /maɾun̪d̪u/, [mɐɾun̪d̪ɯ]
Derived terms
- அருமருந்து (arumaruntu)
- உள்மருந்து (uḷmaruntu)
- சாகாமருந்து (cākāmaruntu)
- தூக்கமருந்து (tūkkamaruntu)
- பேதிமருந்து (pētimaruntu)
- போதைமருந்து (pōtaimaruntu)
- மயக்கமருந்து (mayakkamaruntu)
- மருத்துவம் (maruttuvam)
- மருத்துவர் (maruttuvar)
- மருத்துவி (maruttuvi)
- மருந்தகம் (maruntakam)
- மருந்தாளர் (maruntāḷar)
- மருந்து பரிந்துரைத்தல் (maruntu parinturaittal)
- மருந்துக்கடை (maruntukkaṭai)
- மருந்துக்கூட்டு (maruntukkūṭṭu)
- மருந்துச்சரக்கு (maruntuccarakku)
- மருந்துச்சாலை (maruntuccālai)
- மருந்துபிடித்தல் (maruntupiṭittal)
- மருந்துபோடுதல் (maruntupōṭutal)
- மருந்துப்புரை (maruntuppurai)
- மருந்துவைத்தல் (maruntuvaittal)
- மாற்றுமருந்து (māṟṟumaruntu)
- வெடிமருந்து (veṭimaruntu)
References
- University of Madras (1924–1936), “மருந்து”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.