வளர்
Tamil
Etymology 1
(This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.)
Conjugation
Conjugation of வளர் (vaḷar)
singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
present | வளர்கிறேன் (vaḷarkiṟēṉ) | வளர்கிறாய் (vaḷarkiṟāy) | வளர்கிறான் (vaḷarkiṟāṉ) | வளர்கிறாள் (vaḷarkiṟāḷ) | வளர்கிறார் (vaḷarkiṟār) | வளர்கிறது (vaḷarkiṟatu) | |
past | வளர்ந்தேன் (vaḷarntēṉ) | வளர்ந்தாய் (vaḷarntāy) | வளர்ந்தான் (vaḷarntāṉ) | வளர்ந்தாள் (vaḷarntāḷ) | வளர்ந்தார் (vaḷarntār) | வளர்ந்தது (vaḷarntatu) | |
future | வளர்வேன் (vaḷarvēṉ) | வளர்வாய் (vaḷarvāy) | வளர்வான் (vaḷarvāṉ) | வளர்வாள் (vaḷarvāḷ) | வளர்வார் (vaḷarvār) | வளரும் (vaḷarum) | |
future negative | வளரமாட்டேன் (vaḷaramāṭṭēṉ) | வளரமாட்டாய் (vaḷaramāṭṭāy) | வளரமாட்டான் (vaḷaramāṭṭāṉ) | வளரமாட்டாள் (vaḷaramāṭṭāḷ) | வளரமாட்டார் (vaḷaramāṭṭār) | வளராது (vaḷarātu) | |
negative | வளரவில்லை (vaḷaravillai) | ||||||
plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
present | வளர்கிறோம் (vaḷarkiṟōm) | வளர்கிறீர்கள் (vaḷarkiṟīrkaḷ) | வளர்கிறார்கள் (vaḷarkiṟārkaḷ) | வளர்கின்றன (vaḷarkiṉṟaṉa) | |||
past | வளர்ந்தோம் (vaḷarntōm) | வளர்ந்தீர்கள் (vaḷarntīrkaḷ) | வளர்ந்தார்கள் (vaḷarntārkaḷ) | வளர்ந்தன (vaḷarntaṉa) | |||
future | வளர்வோம் (vaḷarvōm) | வளர்வீர்கள் (vaḷarvīrkaḷ) | வளர்வார்கள் (vaḷarvārkaḷ) | வளர்வன (vaḷarvaṉa) | |||
future negative | வளரமாட்டோம் (vaḷaramāṭṭōm) | வளரமாட்டீர்கள் (vaḷaramāṭṭīrkaḷ) | வளரமாட்டார்கள் (vaḷaramāṭṭārkaḷ) | வளரா (vaḷarā) | |||
negative | வளரவில்லை (vaḷaravillai) | ||||||
imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
வளர் (vaḷar) | வளருங்கள் (vaḷaruṅkaḷ) | ||||||
negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
வளராதே (vaḷarātē) | வளராதீர்கள் (vaḷarātīrkaḷ) | ||||||
perfect | present | past | future | ||||
past of வளர்ந்துவிடு (vaḷarntuviṭu) | past of வளர்ந்துவிட்டிரு (vaḷarntuviṭṭiru) | future of வளர்ந்துவிடு (vaḷarntuviṭu) | |||||
progressive | வளர்ந்துகொண்டிரு (vaḷarntukoṇṭiru) | ||||||
effective | வளரப்படு (vaḷarappaṭu) | ||||||
non-finite forms | plain | negative | |||||
infinitive | வளர (vaḷara) | வளராமல் இருக்க (vaḷarāmal irukka) | |||||
potential | வளரலாம் (vaḷaralām) | வளராமல் இருக்கலாம் (vaḷarāmal irukkalām) | |||||
cohortative | வளரட்டும் (vaḷaraṭṭum) | வளராமல் இருக்கட்டும் (vaḷarāmal irukkaṭṭum) | |||||
casual conditional | வளர்வதால் (vaḷarvatāl) | வளராத்தால் (vaḷarāttāl) | |||||
conditional | வளர்ந்தால் (vaḷarntāl) | வளராவிட்டால் (vaḷarāviṭṭāl) | |||||
adverbial participle | வளர்ந்து (vaḷarntu) | வளராமல் (vaḷarāmal) | |||||
adjectival participle | present | past | future | negative | |||
வளர்கிற (vaḷarkiṟa) | வளர்ந்த (vaḷarnta) | வளரும் (vaḷarum) | வளராத (vaḷarāta) | ||||
verbal noun | singular | plural | |||||
masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
present | வளர்கிறவன் (vaḷarkiṟavaṉ) | வளர்கிறவள் (vaḷarkiṟavaḷ) | வளர்கிறவர் (vaḷarkiṟavar) | வளர்கிறது (vaḷarkiṟatu) | வளர்கிறவர்கள் (vaḷarkiṟavarkaḷ) | வளர்கிறவை (vaḷarkiṟavai) | |
past | வளர்ந்தவன் (vaḷarntavaṉ) | வளர்ந்தவள் (vaḷarntavaḷ) | வளர்ந்தவர் (vaḷarntavar) | வளர்ந்தது (vaḷarntatu) | வளர்ந்தவர்கள் (vaḷarntavarkaḷ) | வளர்ந்தவை (vaḷarntavai) | |
future | வளர்பவன் (vaḷarpavaṉ) | வளர்பவள் (vaḷarpavaḷ) | வளர்பவர் (vaḷarpavar) | வளர்வது (vaḷarvatu) | வளர்பவர்கள் (vaḷarpavarkaḷ) | வளர்பவை (vaḷarpavai) | |
negative | வளராதவன் (vaḷarātavaṉ) | வளராதவள் (vaḷarātavaḷ) | வளராதவர் (vaḷarātavar) | வளராதது (vaḷarātatu) | வளராதவர்கள் (vaḷarātavarkaḷ) | வளராதவை (vaḷarātavai) | |
gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
வளர்வது (vaḷarvatu) | வளர்தல் (vaḷartal) | வளரல் (vaḷaral) |
Etymology 2
Causative of the verb above.
Conjugation
Conjugation of வளர் (vaḷar)
singular affective | first | second | third masculine | third feminine | third honorific | third neuter | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
நான் | நீ | அவன் | அவள் | அவர் | அது | ||
present | வளர்க்கிறேன் (vaḷarkkiṟēṉ) | வளர்க்கிறாய் (vaḷarkkiṟāy) | வளர்க்கிறான் (vaḷarkkiṟāṉ) | வளர்க்கிறாள் (vaḷarkkiṟāḷ) | வளர்க்கிறார் (vaḷarkkiṟār) | வளர்க்கிறது (vaḷarkkiṟatu) | |
past | வளர்த்தேன் (vaḷarttēṉ) | வளர்த்தாய் (vaḷarttāy) | வளர்த்தான் (vaḷarttāṉ) | வளர்த்தாள் (vaḷarttāḷ) | வளர்த்தார் (vaḷarttār) | வளர்த்தது (vaḷarttatu) | |
future | வளர்ப்பேன் (vaḷarppēṉ) | வளர்ப்பாய் (vaḷarppāy) | வளர்ப்பான் (vaḷarppāṉ) | வளர்ப்பாள் (vaḷarppāḷ) | வளர்ப்பார் (vaḷarppār) | வளர்க்கும் (vaḷarkkum) | |
future negative | வளர்க்கமாட்டேன் (vaḷarkkamāṭṭēṉ) | வளர்க்கமாட்டாய் (vaḷarkkamāṭṭāy) | வளர்க்கமாட்டான் (vaḷarkkamāṭṭāṉ) | வளர்க்கமாட்டாள் (vaḷarkkamāṭṭāḷ) | வளர்க்கமாட்டார் (vaḷarkkamāṭṭār) | வளர்க்காது (vaḷarkkātu) | |
negative | வளர்க்கவில்லை (vaḷarkkavillai) | ||||||
plural affective | first | second (or singular polite) |
third epicene | third neuter | |||
நாம் (inclusive) நாங்கள் (exclusive) |
நீங்கள் | அவர்கள் | அவை | ||||
present | வளர்க்கிறோம் (vaḷarkkiṟōm) | வளர்க்கிறீர்கள் (vaḷarkkiṟīrkaḷ) | வளர்க்கிறார்கள் (vaḷarkkiṟārkaḷ) | வளர்க்கின்றன (vaḷarkkiṉṟaṉa) | |||
past | வளர்த்தோம் (vaḷarttōm) | வளர்த்தீர்கள் (vaḷarttīrkaḷ) | வளர்த்தார்கள் (vaḷarttārkaḷ) | வளர்த்தன (vaḷarttaṉa) | |||
future | வளர்ப்போம் (vaḷarppōm) | வளர்ப்பீர்கள் (vaḷarppīrkaḷ) | வளர்ப்பார்கள் (vaḷarppārkaḷ) | வளர்ப்பன (vaḷarppaṉa) | |||
future negative | வளர்க்கமாட்டோம் (vaḷarkkamāṭṭōm) | வளர்க்கமாட்டீர்கள் (vaḷarkkamāṭṭīrkaḷ) | வளர்க்கமாட்டார்கள் (vaḷarkkamāṭṭārkaḷ) | வளர்க்கா (vaḷarkkā) | |||
negative | வளர்க்கவில்லை (vaḷarkkavillai) | ||||||
imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
வளர் (vaḷar) | வளருங்கள் (vaḷaruṅkaḷ) | ||||||
negative imperative | singular | plural (or singular polite) | |||||
வளர்க்காதே (vaḷarkkātē) | வளர்க்காதீர்கள் (vaḷarkkātīrkaḷ) | ||||||
perfect | present | past | future | ||||
past of வளர்த்துவிடு (vaḷarttuviṭu) | past of வளர்த்துவிட்டிரு (vaḷarttuviṭṭiru) | future of வளர்த்துவிடு (vaḷarttuviṭu) | |||||
progressive | வளர்த்துகொண்டிரு (vaḷarttukoṇṭiru) | ||||||
effective | வளர்க்கப்படு (vaḷarkkappaṭu) | ||||||
non-finite forms | plain | negative | |||||
infinitive | வளர்க்க (vaḷarkka) | வளர்க்காமல் இருக்க (vaḷarkkāmal irukka) | |||||
potential | வளர்க்கலாம் (vaḷarkkalām) | வளர்க்காமல் இருக்கலாம் (vaḷarkkāmal irukkalām) | |||||
cohortative | வளர்க்கட்டும் (vaḷarkkaṭṭum) | வளர்க்காமல் இருக்கட்டும் (vaḷarkkāmal irukkaṭṭum) | |||||
casual conditional | வளர்ப்பதால் (vaḷarppatāl) | வளர்க்காத்தால் (vaḷarkkāttāl) | |||||
conditional | வளர்த்தால் (vaḷarttāl) | வளர்க்காவிட்டால் (vaḷarkkāviṭṭāl) | |||||
adverbial participle | வளர்த்து (vaḷarttu) | வளர்க்காமல் (vaḷarkkāmal) | |||||
adjectival participle | present | past | future | negative | |||
வளர்க்கிற (vaḷarkkiṟa) | வளர்த்த (vaḷartta) | வளர்க்கும் (vaḷarkkum) | வளர்க்காத (vaḷarkkāta) | ||||
verbal noun | singular | plural | |||||
masculine | feminine | honorific | neuter | epicene | neuter | ||
present | வளர்க்கிறவன் (vaḷarkkiṟavaṉ) | வளர்க்கிறவள் (vaḷarkkiṟavaḷ) | வளர்க்கிறவர் (vaḷarkkiṟavar) | வளர்க்கிறது (vaḷarkkiṟatu) | வளர்க்கிறவர்கள் (vaḷarkkiṟavarkaḷ) | வளர்க்கிறவை (vaḷarkkiṟavai) | |
past | வளர்த்தவன் (vaḷarttavaṉ) | வளர்த்தவள் (vaḷarttavaḷ) | வளர்த்தவர் (vaḷarttavar) | வளர்த்தது (vaḷarttatu) | வளர்த்தவர்கள் (vaḷarttavarkaḷ) | வளர்த்தவை (vaḷarttavai) | |
future | வளர்ப்பவன் (vaḷarppavaṉ) | வளர்ப்பவள் (vaḷarppavaḷ) | வளர்ப்பவர் (vaḷarppavar) | வளர்ப்பது (vaḷarppatu) | வளர்ப்பவர்கள் (vaḷarppavarkaḷ) | வளர்ப்பவை (vaḷarppavai) | |
negative | வளர்க்காதவன் (vaḷarkkātavaṉ) | வளர்க்காதவள் (vaḷarkkātavaḷ) | வளர்க்காதவர் (vaḷarkkātavar) | வளர்க்காதது (vaḷarkkātatu) | வளர்க்காதவர்கள் (vaḷarkkātavarkaḷ) | வளர்க்காதவை (vaḷarkkātavai) | |
gerund | Form I | Form II | Form III | ||||
வளர்ப்பது (vaḷarppatu) | வளர்தல் (vaḷartal) | வளர்க்கல் (vaḷarkkal) |
Derived terms
- வளர்ப்பு (vaḷarppu)
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.