தாய்
Tamil
    
    Etymology
    
From தம் (tam, “one's own”) + ஆய் (āy, “mother”, doublet of யாய் (yāy)), ultimately from Proto-Dravidian *tāy. Cognate with Kannada ತಾಯಿ (tāyi).
Pronunciation
    
- IPA(key): /t̪aːj/
- Audio - (file) 
Noun
    
தாய் • (tāy)
Declension
    
| y-stem declension of தாய் (tāy) | ||
|---|---|---|
| Singular | Plural | |
| Nominative | தாய் tāy | தாய்மார்கள் tāymārkaḷ | 
| Vocative | தாயே tāyē | தாய்மார்களே tāymārkaḷē | 
| Accusative | தாயை tāyai | தாய்மார்களை tāymārkaḷai | 
| Dative | தாய்க்கு tāykku | தாய்மார்களுக்கு tāymārkaḷukku | 
| Genitive | தாயுடைய tāyuṭaiya | தாய்மார்களுடைய tāymārkaḷuṭaiya | 
| Singular | Plural | |
| Nominative | தாய் tāy | தாய்மார்கள் tāymārkaḷ | 
| Vocative | தாயே tāyē | தாய்மார்களே tāymārkaḷē | 
| Accusative | தாயை tāyai | தாய்மார்களை tāymārkaḷai | 
| Dative | தாய்க்கு tāykku | தாய்மார்களுக்கு tāymārkaḷukku | 
| Benefactive | தாய்க்காக tāykkāka | தாய்மார்களுக்காக tāymārkaḷukkāka | 
| Genitive 1 | தாயுடைய tāyuṭaiya | தாய்மார்களுடைய tāymārkaḷuṭaiya | 
| Genitive 2 | தாயின் tāyiṉ | தாய்மார்களின் tāymārkaḷiṉ | 
| Locative 1 | தாயில் tāyil | தாய்மார்களில் tāymārkaḷil | 
| Locative 2 | தாயிடம் tāyiṭam | தாய்மார்களிடம் tāymārkaḷiṭam | 
| Sociative 1 | தாயோடு tāyōṭu | தாய்மார்களோடு tāymārkaḷōṭu | 
| Sociative 2 | தாயுடன் tāyuṭaṉ | தாய்மார்களுடன் tāymārkaḷuṭaṉ | 
| Instrumental | தாயால் tāyāl | தாய்மார்களால் tāymārkaḷāl | 
| Ablative | தாயிலிருந்து tāyiliruntu | தாய்மார்களிலிருந்து tāymārkaḷiliruntu | 
Derived terms
    
- செவிலித்தாய் (cevilittāy)
- தாயகம் (tāyakam)
- தாய்க்கட்டுமனை (tāykkaṭṭumaṉai)
- தாய்க்கறையான் (tāykkaṟaiyāṉ)
- தாய்க்கிராமம் (tāykkirāmam)
- தாய்ச்சங்கம் (tāyccaṅkam)
- தாய்ச்சி (tāycci)
- தாய்ச்சித்தம்பலம் (tāyccittampalam)
- தாய்ச்சீலை (tāyccīlai)
- தாய்ச்சுவர் (tāyccuvar)
- தாய்ச்சோட்டை (tāyccōṭṭai)
- தாய்தந்தை (tāytantai)
- தாய்தலைத்தென்றல் (tāytalaitteṉṟal)
- தாய்நாடு (tāynāṭu)
- தாய்பிள்ளை (tāypiḷḷai)
- தாய்ப்பாட்டன் (tāyppāṭṭaṉ)
- தாய்ப்பானை (tāyppāṉai)
- தாய்ப்பால் (tāyppāl)
- தாய்மாமன் (tāymāmaṉ)
- தாய்முதல் (tāymutal)
- தாய்மை (tāymai)
- தாய்மொழி (tāymoḻi)
- தாய்வழி (tāyvaḻi)
- தாய்வாய்க்கால் (tāyvāykkāl)
- தாய்வேர் (tāyvēr)
- மாற்றாந்தாய் (māṟṟāntāy)
- வேற்றுத்தாய் (vēṟṟuttāy)
References
    
- University of Madras (1924–1936), “தாய்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
    This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.