தாய்

Tamil

Etymology

From தம் (tam, one's own) + ஆய் (āy, mother, doublet of யாய் (yāy)), ultimately from Proto-Dravidian *tāy. Cognate with Kannada ತಾಯಿ (tāyi).

Pronunciation

  • IPA(key): /t̪aːj/
  • (file)

Noun

தாய் (tāy)

  1. mother
    Coordinate terms: தந்தை (tantai), தகப்பன் (takappaṉ)
    Synonyms: அம்மா (ammā), தள்ளை (taḷḷai), அன்னை (aṉṉai)

Declension

y-stem declension of தாய் (tāy)
Singular Plural
Nominative தாய்
tāy
தாய்மார்கள்
tāymārkaḷ
Vocative தாயே
tāyē
தாய்மார்களே
tāymārkaḷē
Accusative தாயை
tāyai
தாய்மார்களை
tāymārkaḷai
Dative தாய்க்கு
tāykku
தாய்மார்களுக்கு
tāymārkaḷukku
Genitive தாயுடைய
tāyuṭaiya
தாய்மார்களுடைய
tāymārkaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative தாய்
tāy
தாய்மார்கள்
tāymārkaḷ
Vocative தாயே
tāyē
தாய்மார்களே
tāymārkaḷē
Accusative தாயை
tāyai
தாய்மார்களை
tāymārkaḷai
Dative தாய்க்கு
tāykku
தாய்மார்களுக்கு
tāymārkaḷukku
Benefactive தாய்க்காக
tāykkāka
தாய்மார்களுக்காக
tāymārkaḷukkāka
Genitive 1 தாயுடைய
tāyuṭaiya
தாய்மார்களுடைய
tāymārkaḷuṭaiya
Genitive 2 தாயின்
tāyiṉ
தாய்மார்களின்
tāymārkaḷiṉ
Locative 1 தாயில்
tāyil
தாய்மார்களில்
tāymārkaḷil
Locative 2 தாயிடம்
tāyiṭam
தாய்மார்களிடம்
tāymārkaḷiṭam
Sociative 1 தாயோடு
tāyōṭu
தாய்மார்களோடு
tāymārkaḷōṭu
Sociative 2 தாயுடன்
tāyuṭaṉ
தாய்மார்களுடன்
tāymārkaḷuṭaṉ
Instrumental தாயால்
tāyāl
தாய்மார்களால்
tāymārkaḷāl
Ablative தாயிலிருந்து
tāyiliruntu
தாய்மார்களிலிருந்து
tāymārkaḷiliruntu

Derived terms

  • செவிலித்தாய் (cevilittāy)
  • தாயகம் (tāyakam)
  • தாய்க்கட்டுமனை (tāykkaṭṭumaṉai)
  • தாய்க்கறையான் (tāykkaṟaiyāṉ)
  • தாய்க்கிராமம் (tāykkirāmam)
  • தாய்ச்சங்கம் (tāyccaṅkam)
  • தாய்ச்சி (tāycci)
  • தாய்ச்சித்தம்பலம் (tāyccittampalam)
  • தாய்ச்சீலை (tāyccīlai)
  • தாய்ச்சுவர் (tāyccuvar)
  • தாய்ச்சோட்டை (tāyccōṭṭai)
  • தாய்தந்தை (tāytantai)
  • தாய்தலைத்தென்றல் (tāytalaitteṉṟal)
  • தாய்நாடு (tāynāṭu)
  • தாய்பிள்ளை (tāypiḷḷai)
  • தாய்ப்பாட்டன் (tāyppāṭṭaṉ)
  • தாய்ப்பானை (tāyppāṉai)
  • தாய்ப்பால் (tāyppāl)
  • தாய்மாமன் (tāymāmaṉ)
  • தாய்முதல் (tāymutal)
  • தாய்மை (tāymai)
  • தாய்மொழி (tāymoḻi)
  • தாய்வழி (tāyvaḻi)
  • தாய்வாய்க்கால் (tāyvāykkāl)
  • தாய்வேர் (tāyvēr)
  • மாற்றாந்தாய் (māṟṟāntāy)
  • வேற்றுத்தாய் (vēṟṟuttāy)

References

  • University of Madras (1924–1936), தாய்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.