உப்பு

Tamil

Etymology

Cognate with Telugu ఉప్పు (uppu), Malayalam ഉപ്പ് (uppŭ), Kannada ಉಪ್ಪು (uppu).

Pronunciation

  • IPA(key): /upːu/, [upːɯ]
  • (file)

Noun

உப்பு (uppu)

  1. salt, saltiness

Declension

u-stem declension of உப்பு (uppu) (singular only)
Singular Plural
Nominative உப்பு
uppu
-
Vocative உப்பே
uppē
-
Accusative உப்பை
uppai
-
Dative உப்புக்கு
uppukku
-
Genitive உப்புடைய
uppuṭaiya
-
Singular Plural
Nominative உப்பு
uppu
-
Vocative உப்பே
uppē
-
Accusative உப்பை
uppai
-
Dative உப்புக்கு
uppukku
-
Benefactive உப்புக்காக
uppukkāka
-
Genitive 1 உப்புடைய
uppuṭaiya
-
Genitive 2 உப்பின்
uppiṉ
-
Locative 1 உப்பில்
uppil
-
Locative 2 உப்பிடம்
uppiṭam
-
Sociative 1 உப்போடு
uppōṭu
-
Sociative 2 உப்புடன்
uppuṭaṉ
-
Instrumental உப்பால்
uppāl
-
Ablative உப்பிலிருந்து
uppiliruntu
-

Derived terms

  • உப்பங்கழி (uppaṅkaḻi)
  • உப்பங்காற்று (uppaṅkāṟṟu)
  • உப்பங்கோரை (uppaṅkōrai)
  • உப்பந்தரவை (uppantaravai)
  • உப்பம்பருத்தி (uppamparutti)
  • உப்பமைப்போர் (uppamaippōr)
  • உப்பளம் (uppaḷam)
  • உப்புவாயு (uppuvāyu)
  • உப்பளவன் (uppaḷavaṉ)
  • உப்பளறு (uppaḷaṟu)
  • உப்பறுகு (uppaṟuku)
  • உப்பனாறு (uppaṉāṟu)
  • உப்பிட்டது (uppiṭṭatu)
  • உப்பிலி (uppili)
  • உப்பிலியன் (uppiliyaṉ)
  • உப்புக்கடல் (uppukkaṭal)
  • உப்புக்கண்டம் (uppukkaṇṭam)
  • உப்புக்கல் (uppukkal)
  • உப்புக்கூர் (uppukkūr)
  • உப்புச்சரக்கு (uppuccarakku)
  • உப்புச்சாறு (uppuccāṟu)
  • உப்புச்சீடை (uppuccīṭai)
  • உப்புத்தண்ணீர் (upputtaṇṇīr)
  • உப்புத்தரவை (upputtaravai)
  • உப்புத்திராவகம் (upputtirāvakam)
  • உப்புப்பண்டம் (uppuppaṇṭam)
  • உப்புப்பாத்தி (uppuppātti)
  • உப்புமண் (uppumaṇ)
  • உப்புமா (uppumā)

References

  • University of Madras (1924–1936), உப்பு”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.