நூல்

Tamil

FWOTD – 13 April 2020

Etymology

From Old Tamil 𑀦𑀽𑀮𑁆 (nūl).

Pronunciation

  • IPA(key): /n̪uːl/
  • (file)

Noun

நூல் (nūl)

  1. yarn, thread, string
  2. book, treatise
  3. systematic doctrine, science

Declension

Declension of நூல் (nūl)
Singular Plural
Nominative நூல்
nūl
நூல்கள்
nūlkaḷ
Vocative நூலே
nūlē
நூல்களே
nūlkaḷē
Accusative நூலை
nūlai
நூல்களை
nūlkaḷai
Dative நூலுக்கு
nūlukku
நூல்களுக்கு
nūlkaḷukku
Genitive நூலுடைய
nūluṭaiya
நூல்களுடைய
nūlkaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative நூல்
nūl
நூல்கள்
nūlkaḷ
Vocative நூலே
nūlē
நூல்களே
nūlkaḷē
Accusative நூலை
nūlai
நூல்களை
nūlkaḷai
Dative நூலுக்கு
nūlukku
நூல்களுக்கு
nūlkaḷukku
Benefactive நூலுக்காக
nūlukkāka
நூல்களுக்காக
nūlkaḷukkāka
Genitive 1 நூலுடைய
nūluṭaiya
நூல்களுடைய
nūlkaḷuṭaiya
Genitive 2 நூலின்
nūliṉ
நூல்களின்
nūlkaḷiṉ
Locative 1 நூலில்
nūlil
நூல்களில்
nūlkaḷil
Locative 2 நூலிடம்
nūliṭam
நூல்களிடம்
nūlkaḷiṭam
Sociative 1 நூலோடு
nūlōṭu
நூல்களோடு
nūlkaḷōṭu
Sociative 2 நூலுடன்
nūluṭaṉ
நூல்களுடன்
nūlkaḷuṭaṉ
Instrumental நூலால்
nūlāl
நூல்களால்
nūlkaḷāl
Ablative நூலிலிருந்து
nūliliruntu
நூல்களிலிருந்து
nūlkaḷiliruntu

Derived terms

  • உரைநூல் (urainūl)
  • நூற்பா (nūṟpā)
  • நூற்பாலை (nūṟpālai)
  • நூற்பு (nūṟpu)
  • நூலகம் (nūlakam)
  • நூலகர் (nūlakar)
  • நூலறிவு (nūlaṟivu)
  • நூலாசிரியர் (nūlāciriyar)
  • நூல் நிலையம் (nūl nilaiyam)
  • பட்டுநூல் (paṭṭunūl)
  • பாடநூல் (pāṭanūl)
  • முதல்நூல் (mutalnūl)
  • முதல்நூல் (mutalnūl)
  • வழிநூல் (vaḻinūl)
  • வேதநூல் (vētanūl)

See also

References

  • University of Madras (1924–1936), நூல்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
  • Johann Philipp Fabricius (1972), நூல்”, in Tamil and English Dictionary, Tranquebar: Evangelical Lutheran Mission Pub. House
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.